Så ökar du kreativiteten på arbetsplatsen

19 januari 2023
Joanna Stewart, AD / Produktionsledare
Att främja anställdas kreativitet är en investering som inte många företag tror att de har råd med, men i många fall behöver det inte handla om pengar. Med rätt inställning och små knep kan kreativitet på arbetsplatsen bli en riktig guldgruva - både för verksamheten och människorna.
Kreativitet ger avkastning

Att investera i kreativt arbete ger företag avkastning. Kreativitet gynnar nämligen mer än bara vårt välmående, vår trivsel och arbetsvilja. Ett företag som ser värdet i det kreativa arbetet, idéerikedom och fritt tänkande - kan räkna med mer effektiv problemlösning, högre produktivitet och fler sätt att skilja sig från konkurrenter.

Ett kreativt tänkande gör det möjligt för oss människor att hitta möjligheter att reda ut situationer som saknar given lösning. Det hjälper oss också att se problemen vi möter från ett annat perspektiv. Fantasin blir därmed en viktig byggsten för att komma på innovativa tillvägagångssätt.

Tro det eller ej, men kreativitet kan också boosta vår produktivitet. Det ger oss möjlighet att känna att vår kunskap uppskattas och värdesätts. Det ger oss också oss möjlighet att utveckla nya affärsområden, bli en del av nya projektgrupper och utveckla arbetsprocesser - vilket kan vara ett incitament till att jobba hårdare. 

Ett företag som använder kreativa tillvägagångssätt för att tillföra värde till sin verksamhet får en fördel gentemot sina konkurrenter. Kreativitet är nämligen ett utmärkt verktyg när du exempelvis ska skapa nya produkter, utveckla affärer och skapa skoj kampanjer. Dessutom lär du se ett uppsving i hur dina medarbetare trivs på arbetsplatsen. Enligt Jurseks undersökning Lyckometern från 2016 är kreativitet en av de främsta faktorerna till trivsel på arbetsplatsen.

Så hur gör man då för att främja kreativiteten på arbetsplatsen? Ta del av våra tips nedan!

Skapa en kultur där misslyckande inte är katastrof

Rädslan för att misslyckas hämmar vår kreativitet och initiativförmåga mer än vad vi tror. Genom att skapa en arbetsplats där det är okej att prova (och riskera att misslyckas), skapar vi ett arbetsklimat där medarbetarna vågar ta initiativ, komma med idéer och anta sig nya utmaningar. 

Så gör du: Vänd misslyckande till lärdomar
Fokusera mindre på varför en idé eller en handling inte fungerar, och mer på vad ni kan ta med er för lärdomar från den. Här kan du som ledare för ett team ta taktpinnen och dela med dig av egna misslyckande och vad du lärt dig av dem. Genom att avdramatisera misslyckande kommer fler i teamet att våga prova sig fram. Vilket i förlängningen kommer leda till både en och två bra idéer som företaget har nytta av. 

Ge utvecklingsmöjligheter

Kreativitet en färdighet som kan läras och finslipas. Visst, det kommer att finnas människor som är mer naturligt kreativa. Ändå kan de flesta människor lära sig varför kreativitet på jobbet är viktigt, de olika typerna av kreativitet och hur man omsätter sin kreativitet i sin roll.

Så gör du: Låt medarbetarna starta självständiga miniprojekt
Uppmuntra dina teammedlemmar att ägna en del av sin arbetstid åt att arbeta på oberoende miniprojekt. En del av dessa projekt kommer att gynna ditt företag. Andra kommer att ge lärdomar. 

Tid för reflektion och tänkande

Tänk tillbaka på när du själv kommit på någon av dina mest innovativa idéer på jobbet. Det var förmodligen inte när din chef eller kollega sa till dig "jag behöver att du är kreativ idag". Mer troligt var det när du hade tid att tänka och låta tankarna vandra. 

Så gör du: Schemalägg tid för ostrukturerat arbete 
Med snäva deadlines och oändliga mängder e-postmeddelanden kan det vara svårt att hitta tid för att tänka. För att främja kreativitet på jobbet, se till att avsätta tid för ditt team att reflektera, göra research och prata med varandra. Diskutera idéerna som uppkommer på nästa teammöte! 

Uppmuntra samarbete

Nya, innovativa idéer och lösningar på komplexa problem utvecklas ofta där samarbete, olika erfarenheter och perspektiv möts. För att främja kreativitet på jobbet, uppmuntra till samarbete i teamet och mellan avdelningar. Helt plötsligt uppstår synergier som kanske inte skulle funnits där annars. 

Så gör du: Brainstorming i team
Att anordna regelbundna tillfällen för brainstorming för att låta anställda dela idéer och insikter är ett första steg för att främja samarbete. Detta kan ske genom fysiska möten eller chattar mellan de olika teamen i företaget. Fokus behöver inte ligga på att lösa verksamhetens största utmaningar. Börja enkelt och jobba er uppåt! 

Genom att våga uppmuntra till kreativitet på arbetsplatsen finns möjlighet att skapa en arbetsmiljö där människor trivs och stannar. Dessutom, kommer ni som verksamhet berikas med insikter, bra idéer och nya synergier - något alla företag bör eftersträva. 

ROY
Roy är en kreativt driven fullservicebyrå som specialiserar sig på design, utveckling och innehållsskapande. Med en bred uppsättning kärnkompetenser inom webb- och apputveckling, UX/UI-design, redaktörskap och innehåll skapar vi skräddarsydda, kompletta lösningar för dig och ditt varumärke.

Joanna Stewart

Joanna Stewart

AD / Produktionsledare

joanna@roy.agency