Proffsjobb eller amatörvideo? Så lyckas du med företagsfilmen
Den här artikeln är till er med önskemål om att skapa video till ert företag, men inte vet var eller hur ni ska gå tillväga. Innan vi kommer till våra tips, behöver vi få en sak ur världen - shortcuts till bra contentproduktion är sällan en bra idé. Det betyder inte att den dyraste lösningen alltid är den bästa, men det betyder att mindsetet “vi slänger ihop en video” sällan ger ett bra slutresultat.
7 saker att tänka på när du gör video
1. Förarbete
Förproduktion är A&O när det kommer till video.. I förproduktionen planerar ni syfte, vad, vem, hur och när.
- Vad är syftet med er videoproduktion? Är det att attrahera nya medarbetare? Få in leads till ert företag? Oavsett vad det är behöver ni specificera det innan ni går vidare till nästa steg. Se till att alla inblandade är ombord och förstår syftet. Ett tips är att alltid utgå från att materialet ska kunna användas till mer än en sak. På så sätt får ni ut mer mer värde av produktionen.
- Vad ska ni filma? Är det en intervju? Kanske ett webinar? Genom att tidigt definiera vad ni ska filma är nödvändigt för att kunna välja rätt utrustning och storlek på crew.
- Vem handlar både om att definiera vem som ska vara i videon, och vem som ska ingå i produktionsteamet (vi återkommer till produktionsteamet senare). Den eller de som ska stå framför kameran behöver vara väl förberedda. Att preppa för att stå framför kameran hade kunnat vara en hel artikel i sig, med i grunden handlar det om att öva, öva, öva.
- Läs gärna igenom manuset högt, det vill säga inte bara i huvudet. Gärna framför spegel för att öva på uttryck och hur man framställer sig själv.
- När ska inspelningen ske? Hur många timmar beräknar ni att den ska ta? Produktionstid kan vara en avgörande faktor för priset. Ska ni spela in många olika avsnitt eller delar är det en god idé att försöka göra det samtidigt.
- Ett vanligt misstag är att bara speca själva inspelningstiden, men det är ju en del jobb runt om också, så som prepp-tid och nedriggning o dylikt.
- Nu är det dags att specificera hur inspelningen ska gå till. Kanske behöver ni ett tydligt manus, och i så fall behöver det förberedas. Ska ni filma på en location kanske ni behöver tillstånd. Kolla upp saker på förhand för att undvika förseningar på inspelningsdagen.
2. Storyboard
En storyboard används för att visualisera scenerna i filmen ni ska skapa. Genom att skapa en storyboard får ni en tydlig bild över handlingen och kan visualisera händelseförloppet i filmen.
3. Utrustningen
Utgångspunkten för en videoproduktion är naturligtvis en kamera. Ska ni spela in ljud kommer ni att behöva en mikrofon. Är ni inte i direkt dagsljus kommer ni förmodligen även att behöva ljus. Utgå från er storyboard för att lättare kunna definiera vilken typ av utrustning ni behöver.
Och så till den stora frågan; funkar mobilkameran? Såhär. För korta behind the scenes till sociala medier, absolut. Annars beror det på vad ni är för företag, vad era kunder gillar och hur ni vill synas utåt. Tänk såhär, om du hade varit kund till ert bolag, hade du uppskattat filmen?
Bonustips! Ska ni filma människor som talar behöver mikrofonen vara nära den som talar. Här har ni fördel av att använda er av en mygga. En mygga är en liten och diskret mikrofon som du fäster i kläderna på bröstkorgen, under och nära munnen för att fånga upp tal vid film- och ljudinspelning.
4. Location
När ni väljer plats för inspelningen är det bra att ha några saker i åtanke. Har platsen tillräckligt bra ljus eller behöver ni komplettera med utrustning? Är platsen estetiskt tilltalande nog att synas i er video? Finns där något bakgrundsljud eller andra saker som eventuell kan störa inspelningen?
5. Ljussättning
Nu till ljussättningen. Ljussättning gör en enorm skillnad i kvaliteten på en färdig professionell video, så gör den till en av dina högsta prioriteringar under inspelningen. Om du inte använder tillräckligt med korrekt placerat ljus kommer din video förmodligen att se amatörmässig ut, även om den är bra på alla andra sätt.
Solen är en av de bästa ljuskällorna för videoproduktion. Om du filmar i naturligt utomhus, gör ditt bästa för att få dina bilder på morgonen eller kvällen, när ljuset är mjukare. Middagsljus som kommer rakt ovanifrån och kan kasta hårda skuggor, medan morgon- och kvällsljus är mjukare. Molniga dagar passar för inspelningar som måste ske mitt på dagen. Man kan också ta hjälp av diffusering för att mjuka upp ljuset dagtid (alltså ett semi-transparent tyg el dyl), eller reflektorer för att spegla lite av ljuset upp i subjektets ansikte för att minska skuggor.
Om du filmar inomhus måste du vara mer avsiktlig med vilka typer av lampor du använder och var du placerar dem. En sak att undvika är takbelysning – den kan kasta föga smickrande skuggor på dina ansikten.
6. Produktionsteam
Att rodda en hel videoproduktion själv kan bli jobbigt. Hur många ni behöver vara beror såklart på produktionens storlek. Om vi ska koka ner det till de tre viktigaste rollerna skulle det kunna sammanfattas så här:
- Fotografen sköter kameran. Filmaren helt enkelt.
- Line Producer/Inspelningsproducent är ansvarig för driften av inspelningen. Hen ansvarar för de mänskliga resurserna och hantering av eventuella problem som dyker upp under produktionen. Linjeproducenten hanterar också budgeten för en film och de dagliga fysiska aspekterna av filmproduktionen.
- Foto/Ljud/Ljus-assistenten assisterar och ser till att inspelningen flyter på. Det kan handla om att reglera ljus och kameror, koppla upp monitors och myggor etc.
Ju tydligare du gör ditt syfte och desto mer förarbete du gör, desto större sannolikhet är det att du kan hålla ner kostnaderna.
7. Anlita ett proffs
Om du ska ta med dig en sak från denna artikeln så är det följande - shortcuts funkar sällan. Vill du göra en video med genomslagskraft är rekommendationen att anlita ett proffs. Du behöver inte spränga hela budgeten, en filmproduktion behöver inte kosta flera hundra tusen kronor. Ju tydligare du gör ditt syfte och desto mer förarbete du gör, desto större sannolikhet är det att du kan hålla ner kostnaderna.
Vill du veta mer eller behöver hjälp med videoproduktion? Läs mer här eller hör av dig till oss på Engage så hjälper vi dig!