Verktyg

Det här tar jag med mig från en vecka med Chat GPT

23 maj 2023
Hans-Peter Öhman, Copywriter
Under den senaste veckan har jag gett mig själv ett uppdrag. De har varit utmanande, spännande och faktiskt ganska roligt. Uppdraget handlade om att tvinga mig själv till att använda AI-robotar som Chat GPT i mitt arbete. Det här lärde jag mig.

1. Bra för inspiration – om man är källkritisk 

Är det någonting Chat GPT kan, så är det att svara på frågor. När jag började med det här experimentet var jag lite skeptisk, men ju längre veckan gick började någonting förändras. Jag kom på mig själv med att ställa frågor till roboten istället för att googla. Vilket har både för- och nackdelar.

Genom Chat GPT kunde jag ställa frågor, följdfrågor och be AI att utveckla sina resonemang. Inför en poddinspelning bad jag om tre argument för varför nyhetsbrev konverterar bättre i B2B-försäljning – och får helt rimliga argument levererade.

Men. När jag ber AI producera en lista på företag som brutit mot GDPR-riktlinjer händer någonting. Jag får en detaljerad lista, tillsammans med detaljer om målen och vitesbelopp. Jag dubbelkollar informationen – och inser att Chat GPT ljuger som en häst travar. Ingenting var sant. Inte ett ord. Varenda stavelse var påhittad.

Alltså. Jag tar med mig att AI-roboten är ett bra verktyg för att få inspiration till ämnen, men man måste vara självkritisk till det man får veta.

"

Men när jag gör mina prompts mer detaljerade, och jag fördjupar resonemangen kring vad jag vill ha. Då händer det grejer. 

2. Allt handlar om instruktioner 

Det är som att jag plötsligt har fått en assistent som kan mycket, om mycket – men som saknar kompetensen att förmedla den utan hjälp. Informationen finns där, men jag måste vara väldigt tydlig i mina instruktioner för att Chat GPT ska förstå uppgiften den får. Den tolkar mig bokstavligt och ger mig exakt vad jag vill ha. På gott och ont. Det blir tydligt att den inte kan ta egna initiativ (tack och lov). Om jag lämnar minsta oklarhet i mina instruktioner, kommer resultatet inte att bli vad jag väntat mig.


3. Långa instruktioner ger bra resultat

Till en början gav jag AI:n korta, koncisa prompts (instruktioner). Till exempel: “Hur hög open rate är bra på ett nyhetsbrev?” Och “Vilket postformat konverterar bäst hos Meta?”. Snabbt insåg jag att svaren jag fick tillbaka lämnade mycket att önska. Men när jag gör mina prompts mer detaljerade, och jag fördjupar resonemangen kring vad jag vill ha. Då händer det grejer. 

Till exempel det här AW-konceptet. Jag bad AI ta fram en idé för en webbyrå som ska hålla i föreläsningar 15:00 på tisdagar. Föreläsningarna skulle handla om utmaningar för e-handlare 2023, och ha “Tre-fika hos oss” som tema. Vid varje tillfälle serveras en ny sorts fika – och en spännande kaffeblandning. Resultatet?

Digital Fiktion - En härlig stund med kreativitet och webbutveckling klockan 15.00. Släpp det digitala larmet, kliv ut från den virtuella världen och kom och tillbringa en stund med oss i det verkliga livet. 

Sju event med tillhörande teman, fika och kaffe. Helt skapat av AI. Imponerande – och lite skrämmande. 

Summa summarum. Efter den gångna veckan jag känner jag mig positivt överraskad och inte särskilt orolig. Chat GPT är ett verktyg som hjälper mig i arbetet, med struktur och inspiration. Jag har läst många artiklar om hur AI har revolutionerat kreativitet, struktur och – ja, sättet vi ser på kreativa arbeten. Men jag är inte särskilt orolig. När man lär sig att hantera verktyget så blir det den bästa praktikant du någonsin kommer ha.

Hans-Peter Öhman

Hans-Peter Öhman

Copywriter

hans-peter@engageagency.se