Turning Torso falling apart in a dystopia – skapad med AI
Verktyg

7 AI-program för kreativt skapande – fördelar och nackdelar

24 maj 2023
Olle Enqvist, Videoproducent
På bara några år har AI gått från att vara science-fiction till att bli en del av vår verklighet. Nya program dyker upp från höger till vänster och bidrar till nya möjligheter att utveckla vår kreativa process och sättet vi skapar på. Men vilka program är egentligen bäst? Olle Enqvist, fotograf och producent på Engage, har testat sju olika AI-verktyg och listar här några för- och nackdelar med de olika.

1. Midjourney

Midjourney är ett program som använder sig av AI-algoritmer, maskininlärning och naturlig språkbehandling för att skapa unika bilder. Genom att ge prompts (anvisningar och uppmaningar) skapar programmet bilder efter dina önskemål. Som med många andra AI-program gäller följande – ju bättre och tydligare prompts, desto bättre resultat. 

En fördel är att allt som skapas i Midjourney sker genom chat-plattformen Discord (något jag ogillade i början), det gör att man kan hoppa runt mellan olika forum där folk ständigt skickar prompts som genereras. Ett sjukt bra sätt att lära sig (jag har nu en hel notes-sida med olika kommandon och fraser som funkar bra för olika ändamål).

Det jag kan sakna är möjligheten att göra om existerande bilder. Man kan ge Midjourney ett foto som den utgår ifrån, men det fungerar mer som inspiration för verktyget. Jag skulle önska att det gick att ge Midjourney en bild och sedan sakta vrida upp värdena och se hur och vad i bilden som förändras, för att kunna tweaka den hur jag vill. 

En gratisperiod finns för den som vill testa programmet. För att kunna skapa många bilder behöver du ha en prenumeration. En sådan kostar från $10 – $60.

Nedan ser du ett försök till en bild som visar "Turning Torso falling apart in a dystopia", gjord i Midjourney

2. Let's Enhance

Let's Enhance är ett program som med hjälp av AI förbättrar bildkvaliteten på dina bilder, ökar upplösningen och minskar brus. Let's Enhance har ett enkelt och intuitivt gränssnitt. Allt du behöver göra är att ladda upp din bild, välja vad du vill göra och låta Let's Enhance göra resten. Verktyget är enkelt vilket gör det lätt att förstå sig på, men skapar även begränsningar i vad du kan göra. 

En annan nackdel är att det krävs inlogg för att testa verktyget, vilket jag kan tycka känns onödigt. Det finns en gratisvariant som gör möjligt att testa verktyget på ett visst antal bilder, för att fortsätta får du betala från $9 i månaden, beroende på hur många bilder du vill kunna förbättra. 

3. DALL·E-2

DALL·E-2 är ett AI-program som kan generera unika bilder baserat på prompts. Bilderna blir av varierande kvalitet och relevans. På grund av komplexiteten i DALL·E-2 kan det vara en något av en inlärningskurva för att få till bilderna precis som du vill ha dem.

En fördel med DALL·E-2 är att användaren äger sina genererade bilder fullt ut. Det innebär att användaren har rätt att använda de skapade bilderna både för personliga och kommersiella ändamål. Detta är av betydande fördel då det kan spara individer och organisationer kostnader som annars skulle uppstå genom att köpa bilder online eller skaffa licenser. Det finns dock fortfarande en hel del ouppklarat när det kommer till AI och upphovsrättsliga frågor. Och vi kan säkerligen komma att se en hel del nya lagar och regler dyka upp framöver. Kolla därför alltid noga igenom vad som gäller innan du kör igång.

4. Scribble Diffusion

Scribble Diffusion är ett AI-program där användaren kan förvandla sina skisser till bilder. Programmet kräver ingen inloggning och är enkelt att förstå sig på. Genom att rita en bild och ge en beskrivning genereras färdiga bilder. Mycket mer än så erbjuder inte programmet. Men ett roligt sätt att experimentera och ta fram enkla bilder. Vill du göra mer avancerade grejer finns det bättre program att använda sig av.

5. Amper Music

Med Amper Music kan du skapa musik som vilket proffs som helst (nästan). Programmet ger användarna möjlighet att skapa och anpassa musik genom att välja olika genrer, stilar, instrument och stämningar. Musiken som genereras av Amper Music kan licensieras för kommersiell användning, vilket gör det lämpligt för professionella projekt och produktioner.

Eftersom musiken genereras av AI-algoritmer har användarna begränsad kontroll över specifika musikaliska detaljer och variationer. Trots att Amper Music erbjuder en omfattande musiksamling kan den genererade musiken variera i kvalitet och ibland kanske inte uppfyller användarens exakta förväntningar.

Att skapa ett konto är gratis, men för att ladda ner dina verk behöver du köpa en av deras prenumerationer, som startar på $5 för privat bruk. 

6. Khroma

Khroma är ett ganska basic AI-program som använder algoritmer för att generera färgpaletter för designers och konstnärer. Programmet analyserar bilder och extraherar färginformation för att skapa harmoniska och attraktiva färgkombinationer. Khroma ger användarna möjlighet att utforska olika färgstilar och anpassa paletter baserat på deras specifika behov.

Trots att Khroma ger en bra grund för färgpaletter kan det vara svårt att matcha paletterna exakt till enskilda projekt eller designbehov. Programmet har begränsningar när det gäller att förstå kontextuell användning av färger i olika branscher eller kulturella sammanhang.

Därför är det viktigt att komplettera Khroma med mänsklig touch för att skapa effektiva och estetiskt tilltalande färgpaletter. Överlag ett kul program att leka runt i och väldigt enkelt att använda.

7. Firefly

Adobe Photoshop har introducerat en ny generativ AI-funktion som möjliggör skapande och tillägg eller borttagning av objekt genom textbaserade instruktioner. Denna funktion kallas Generative Fill och använder Adobes AI-bildgenerator Firefly, som släpptes som en webbaserad betaversion i mars. Generative Fill är nu tillgängligt i beta och förväntas få en fullständig lansering i Photoshop senare i år.

Generative Fill fungerar som ett vanligt verktyg i Photoshop och kan användas på enskilda lager i en bildfil. Om du vill utöka bildens gränser (känt som outpainting) eller generera nya objekt, erbjuder verktyget tre alternativ att välja mellan. Vid användning för utmålning kan användaren lämna instruktionen tom och systemet kommer att försöka utvidga bilden automatiskt, men det fungerar bättre om man ger det någon form av riktning. Det liknar Photoshops befintliga funktion Content-Aware Fill, men ger användaren mer kontroll över resultatet.

Det som skiljer Firefly från andra AI-verktyg är integrationen av denna teknik i vanliga appar som Photoshop, vilket gör den tillgänglig för en mycket bredare publik. Det är också en stor fördel för oss kreatörer som vill kunna kombinera AI med att skapa för hand.

Utöver den imponerande funktionaliteten är en annan viktig aspekt av Firefly dess träningsdata. Adobe påstår att modellen endast har tränats på innehåll som företaget har rätt att använda, såsom bilder från Adobe Stock och material utan upphovsrättsliga begränsningar. I teorin innebär detta att allt som skapas med Generative Fill-funktionen bör vara säkert att använda kommersiellt, jämfört med AI-modeller som är mindre transparenta när det gäller deras träningsdata. Detta kommer sannolikt att vara en tröst för kreativa personer och byråer som har varit tveksamma att använda AI-verktyg på grund av rädsla för eventuella rättsliga konsekvenser.

Avslutningsvis. Utvecklingen går just nu i raketfart och det kommer dyka upp fler spännande AI-program framöver. Mitt tips är att ha kul med det! Testa dig fram och lek i de olika programmen. Kanske hittar du nya spännande sätt du kan implementera AI i ditt arbete på? 

Olle Enqvist

Olle Enqvist

Videoproducent

olle@engageagency.se