Verktyg
Marknadsföring

Maximera din synlighet med teknisk SEO

14 september 2023
Jacob Valfridsson, Byråchef, Roy

Du har skapat en imponerande webbplats, fyllt den med engagerande innehåll och sett till att allt fungerar som det ska. Men när det kommer till organisk trafik från sökmotorer, verkar besökarna lysa med sin frånvaro. Låt oss göra ett djupdyk i varför det kan vara dags att se över din webbplats tekniska SEO.

Oavsett om du har en blogg, en företagssida eller en e-handel, är SEO en avgörande faktor för att säkerställa att den syns på nätet. För att lyckas måste du ta hänsyn till flera faktorer. SEO kan delas in i tre huvudkategorier: on-page SEO, off-page SEO och teknisk SEO. I denna artikel ska vi fokusera på det senare. 

Vad är teknisk SEO?
Teknisk SEO handlar om att optimera infrastrukturen och arkitekturen på en webbplats för att göra det lättare för sökmotorerna att indexera, “crawla”, och förstå innehållet. Crawla eller webbcrawling, är processen där sökmotorer som Google skannar och indexerar webbplatser och deras innehåll. Det är en viktig del av hur sökmotorer samlar in information om webbplatser och bestämmer hur de ska rangordna dem i sina sökresultat. 

Teknisk SEO fokuserar på de underliggande tekniska aspekterna av din webbplats, såsom webbplatsens hastighet, kodbas, mobilanpassning, URL-struktur, samt många andra faktorer som påverkar hur sökmotorer indexerar och rangordnar din webbplats. I praktiken handlar det om att förbättra saker som webbplatsens design, URL: er och taggar och se till att webbplatsen är responsiv för mobila enheter och laddar snabbt. Det är också viktigt att kontrollera att webbplatsen är säker och tillgänglig både för sökmotorer och personer med funktionsnedsättningar. Genom att åtgärda tekniska problem kan användarupplevelsen och sökmotorprestandan förbättras.

Några viktiga komponenter av teknisk SEO inkluderar:

Laddhastighet: En snabb laddningstid för dina sidor är viktig för att behålla besökarnas uppmärksamhet och för att sökmotorer ska ranka din webbplats högt. Långa laddningstider kan leda till att besökare snabbt lämnar sidan.

Mobilanpassning: Med det ökande antalet mobila användare är det avgörande att din webbplats är mobilanpassad. Google och andra sökmotorer värderar mobilvänliga webbplatser högt.

URL-struktur: En logisk och lättförståelig URL-struktur gör det enklare för både besökare och sökmotorer att navigera på din webbplats.

Sitemaps och robots.txt: Dessa filer hjälper sökmotorer att indexera din webbplats korrekt och förstå vilka sidor som ska crawlas.

SSL-certifikat: Ett SSL-certifikat säkerställer att din webbplats är säker och krypterar dataöverföringar, vilket är viktigt för både användarsäkerhet och sökmotorrankningar.

Varför är teknisk SEO viktigt?

Många webbplatsägare förstår värdet av on-page SEO och en bra content marketing-strategi, men ignorerar ofta teknisk SEO eftersom det verkar vara för komplext.  Dock är teknisk SEO nödvändig eftersom den hjälper sökmotorer att crawla din webbplats och få den att ranka högt i sökresultaten. Men teknisk SEO är faktiskt viktigt av flera anledningar:

Sökmotorrankningar: En väl optimerad teknisk struktur hjälper sökmotorer att indexera och förstå din webbplats bättre, vilket kan leda till högre rankningar i sökresultaten. Det innebär att fler potentiella besökare kan hitta din webbplats när de söker efter relevanta söktermer.

Användarupplevelse: En snabb, mobilanpassad webbplats med en tydlig struktur gör det lättare för besökare att navigera och hitta information. Det leder till bättre användarupplevelse och ökad sannolikhet att besökare stannar och utforskar din webbplats.

Konkurrenskraft: I dagens digitala landskap är konkurrensen om uppmärksamhet stenhård. Genom att ha en tekniskt optimerad webbplats kan du sticka ut från mängden och locka fler besökare och potentiella kunder.

Framtidssäkring: Genom att investera i teknisk SEO säkerställer du att din webbplats är redo för framtida förändringar i sökmotoralgoritmer och användarbeteende.

Sammanfattningsvis är teknisk SEO en grundläggande komponent i varje framgångsrik SEO-strategi. Genom att förbättra den tekniska aspekten av din webbplats kan du öka din synlighet på sökmotorer och erbjuda en bättre användarupplevelse, vilket kan leda till ökad trafik och konverteringar. Det är ett nödvändigt steg för att lyckas online och hålla din webbplats konkurrenskraftig.

Om du är osäker på hur du ska komma igång med teknisk SEO eller om du behöver hjälp med att implementera dessa strategier, kan det vara klokt att konsultera experter inom området.

Jacob Valfridsson

Jacob Valfridsson

Byråchef, Roy

jacob@roy.agency