Trendspaning
Positioning

Därför är UX och UI viktigt för dina affärsmål

13 september 2023
Matilda Kurtson Bellman, UX/UI-designer
Denna veckan har vi pratat med vår UX/UI-designer Matilda Kurtson Bellman om användarupplevelse, tillgänglighetsanpassning och vilka vanliga misstag företag gör när det kommer till den digitala användarupplevelsen. Hur bra koll har du?

Hej Matilda, vem är du?

Sedan 2015 har jag jobbat med produktdesign och hjälpt både stora och små bolag att nå sina affärsmål genom att skapa bättre digitala användarupplevelser. Just jobbar jag med vår senaste kund Expo där jag ansvarar för att ta fram en ny sajt som ska förbättra användarupplevelsen för Expos kunder och skapa bättre digitala resultat.

Vad är skillnaden på UX och UI?

UX och UI är nära kopplade men de har olika mål och de fokuserar på olika aspekter i en designprocessen. UX-design handlar om att förstå användarnas behov och skapa en övergripande positiv upplevelse, medan UI-design handlar om att skapa den visuella och interaktiva ytan som användarna kommer att interagera med.

Vad är det viktigaste just nu kopplat till UX och UI?

Just nu är det viktigt att jobba med tillgängligheten så att alla ska kunna röra sig på nätet på lika villkor, oavsett förmåga eller eventuella funktionshinder. Offentlig sektor har sedan en tid tillbaka haft krav på sig om tillgänglighetsanpassade hemsidor, men detta blir allt vanligare även hos privata aktörer. Det handlar om att personer med olika slags nedsättning som exempelvis syn, hörsel, inlärning eller rörlighet, enkelt ska kunna använda din webbplats.

Utöver det arbetar vi mycket med att hjälpa företag att förstå sina användare och sätta dem i fokus. Inom UI ligger fokus på enkelhet och, som alltid, responsiv design.

Vilka är de vanligaste misstagen du ser att företag gör på sina hemsidor?

Några vanliga misstag är att glömma bort användarna. Det kan handla om att göra gränssnittet för komplicerat, strunta i att anpassa för olika enheter och lägga på för många funktioner. Inom UI kan problem uppstå om designen är inkonsekvent, färgerna är knasiga eller navigeringen är krånglig. Både UX och UI är därför viktiga delar för att skapa en positiv användarupplevelse.

Matilda Kurtson Bellman

UX/UI-designer

matilda@roy.agency